Points of View op Campus Groningen maken innovaties zichtbaar

Op Campus Groningen verrijzen komende tijd meerdere Points of View: plekken die laten zien wat er op de Campus gebeurt. Het innovatieve en klimaatadaptieve trottoir van Waste Works op Zernike is het eerste project dat met zo’n Point of View beloond werd, maar er volgen gauw meer. “We willen laten zien dat er hier volop kennis en ruimte is om te innoveren.”

Innovaties genoeg op de Campus, stelt Irene Amsing, programmamanager op de Campus. Maar: welke dan? En waar vind je ze, en wat leveren ze op? “Er wordt hier gigantisch veel bedacht en ontwikkeld, maar dat is lang niet altijd voor iedereen duidelijk en zichtbaar.”

Extra info via QR-code

De Points of View moeten daar verandering in brengen. Proeftuinprojecten, zoals Waste Works maar ook Ecofalt, worden daarom voortaan duidelijk gemarkeerd: er komt een informatiebord bij te staan, en ook een QR-code met een linkje naar nog meer informatie. Er is namelijk een hoop over de innovaties te vertellen, zegt Amsing, wijzend op het buffertrottoir: “Het lijkt op het eerste gezicht misschien een normaal voetpad, maar onder de grond zit een heel vernuftig krattensysteem. In plaats van dat het water op de stoep blijft liggen, loopt het de kratten in, en vanuit daar zakt het weer langzaam in de bodem.”

Waste Works is een startup uit Rotterdam die in The Green Village in Delft startte met de eerste test. In de Randstad kon de start-up vervolgens geen plek vinden om de innovatie op grote schaal te testen. Via het netwerk van Startup in Residence kwamen ze op de Campus terecht, waarna hier, op het pad naar de Aletta Jacobshal, met succes een proefopstelling van het systeem is aangelegd. “Het is niet alleen een mooie klimaatadaptieve innovatie, maar het laat tegelijkertijd ook de samenwerkingen en verbindingen van Campus Groningen zien”, stelt Amsing.

Bij deze ene Point of View blijft het niet, zoveel is zeker. Amsing hoopt later dit jaar, en anders volgend jaar, van meerdere pilots en proeftuinprojecten op de Campus een Point of View te maken. “We willen kijken of de eerstvolgende Point of View voor de zomer gereed kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het duurzame asfalt van Ecofalt, de groene pergola’s, de duurzame waterwall of de planten in de Duisenbergvijver. Uiteindelijk zou het helemaal fantastisch zijn als we al die Points of View met een route aan elkaar zouden kunnen koppelen. Een ideale lunchwandeling.”

Weet jij nog een innovatie die niet mag missen in het rijtje van Points of View? Neem dan contact op met Irene Amsing via irene@campusgroningen.nl

www.campus.groningen.nl

Bron: Groninger Ondernemers Courant

Fotografie: Jan Buwalda

Gerelateerde nieuwsberichten

21 maart 2024

Toekomst bedrijventerreinen doe je samen

Van de Voorzitter De tijd dat we moet vechten om het belang van bedrijventerreinen en…

circulair 1

1 maart 2024

Kijkje in de Circulaire Ketens

Groningen wil in 2050 volledig circulair zijn; taskforce opgericht Groningers gooien gemiddeld 33 kg aan…

schermafbeelding 2023 11 15 om 14.17.14

15 november 2023

Groningen doet het Zero

In de binnenstad van Groningen wordt vanaf 1 april 2025 een zero-emissiezone ingevoerd. Deze zone…

toolkit

7 juli 2023

Sounds Like Groningen gelanceerd

‘Sounds like Groningen’ toolkit beschikbaar voor ondernemers in de stad Maandag 3 juli 2023 nam…