Op 16 april 2024 organiseerde WEST haar Algemene Ledenvergadering en stond de ontmoeting met wethouder EZ Carine Bloemhoff centraal in het Groninger Museum. Uiteraard werd terug gekeken op het afgelopen jaar en zijn de aanwezigen meegenomen in de plannen voor de komende tijd. Daarnaast leerden we wethouder Carine Bloemhoff op een andere manier kennen. Tenslotte gaf het Groninger Museum een kijkje ‘Behind the Scenes’. De inloop was vanaf 15.45 uur.
WEST meets wethouder Carine Bloemhoff
“Ondernemers en overheid in Groningen moeten samenwerken tegen de netcongestie. Het elektriciteitsnet is overbelast en TenneT heeft aangekondigd dat Groningen pas in 2029 aan de beurt is om het net te versterken. Dat is natuurlijk veel te laat. We moeten ervoor lobbyen dat dat eerder gebeurt, en ondertussen moeten we werken aan systemen om hier onderling stroom uit te wisselen, bijvoorbeeld via het project ‘Groningen Stroomt door’. Overheid en private partijen moeten hier goed samenwerken, want niemand heeft er belang bij dat Groningen op slot komt te zitten”.
Dat betoogde dinsdagmiddag de Groningse wethouder voor Economische Zaken, Carine Bloemhoff (PvdA). Ze was gastspreker tijdens de goed bezochte algemene ledenvergadering van Bedrijvenvereniging WEST. Deze werd gehouden in het Groninger Museum.
Tijdens de bijeenkomst werd de wethouder op het podium geïnterviewd door bestuurslid Annelies Wolters, die haar vroeg naar actuele ontwikkelingen in de Groningse economie, maar ook naar haar persoonlijke drijfveren om actief te worden in de politiek.
Eén van de kwesties waar de wethouder zich zorgen om maakt betreft dus de netcongestie. Zo werd onlangs bekend dat een Gronings bedrijf alle door haar gelegde zonnepanelen moest afschakelen omdat het elektriciteitsnet het aanbod van stroom niet aan kan. Dit probleem speelt in heel Nederland.
“Elke regio zit op slot, en TenneT gaat dat aanpakken. Maar de vraag is dan wel welke regio als eerste aan de beurt is om het netwerk te verbeteren. Wij in Goningen moeten vooraan komen te zitten, anders kunnen we de economische agenda niet uitvoeren. We zullen ervoor lobbyen om zo hoog mogelijk op de lijst te komen. En ondertussen moeten we manieren bedenken, bijvoorbeeld via “Groningen Stroomt Door”, om bedrijven die op bepaalde momenten stroom te veel hebben te koppelen aan bedrijven die stroom nodig hebben”.
Volgens de wethouder is één van de onzekere factoren voor de financiële situatie van de gemeente Groningen de vraag of er door een nieuw kabinet bezuinigd gaat worden op het gemeentefonds. “Als dat gaat gebeuren zakken heel wat gemeenten in Nederland door het ijs. Voor Groningen betekent dat dat het financieel lastiger zal worden om ambitieuze projecten die belangrijk zijn voor Groningen uit te voeren zoals we zouden willen. Ik denk aan ‘De Nieuwe Poort’, een nieuwe ijsbaan in Kardinge, de westelijke ringweg, het Museum aan de Aa, broodnodige investeringen in schoolgebouwen: dat wordt financieel dan allemaal veel ingewikkelder’, aldus wethouder Bloemhoff.
Tekst WEST meets Wethouder Bloemhoff: GROC
Terugblik en toekomstplannen
In het tweede deel van deze bijeenkomst werden de aanwezigen meegenomen in de plannen voor de komende tijd. Voor meer informatie over de plannen zie de presentatie/jaarverslag.
Behind the Scenes – Groninger Museum
Na de ALV en snack volgde een rondleiding in het Groninger Museum. In de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes krijg je een blik achter de schermen van het museum. Er zijn – naast de Lentetuin van Vincent van Gogh – veel meer mooie collectiestukken van onder meer Anton Corbijn, Iris van Herpen, Jeff Koons, Alessandro Mendini, Odilon Redon en Peter Paul Rubens te zien.