Bedrijven en instellingen gevestigd op de Zernike Campus in Groningen zijn bijgepraat over voor hun omgeving belangrijke ontwikkelingen. De komst van 400 woonunits voor internationale studenten die in opdracht van Gemeente Groningen worden gerealiseerd door de Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Ook is gesproken over de stand van zaken rond het ontwikkelen van een “Gebiedsontwikkeling Zernike Campus”.
Dat bijpraten gebeurde tijdens een door de Bedrijvenvereniging WEST georganiseerde Lunchbijeenkomst in het gebouw Plus Ultra aan de Zernikelaan. WEST organiseert regelmatig in alle delen van haar werkgebied – de hele westzijde van Groningen – bijeenkomsten waar ondernemers onder het genot van een broodje, koffie en vruchtendrank worden bijgepraat over voor hun gebied relevante ontwikkelingen. Deze Lunchbijeenkomsten zijn daarmee voor ondernemers een handige mogelijkheid om in korte tijd geïnformeerd te zijn over plannen voor de toekomst.
Studentenflat en beveiliging
Monique Louwes gaf namens de SSH tekst en uitleg over de komst van de bouw van 400 units (in nood te gebruiken door 800 studenten) nabij de Zernikelaan, bestemd voor internationale studenten.
Het gaat om een complex voor de komende tien jaar, waarvan de bouw komend voorjaar van start gaat, en die augustus 2024 moet zijn opgeleverd door PlegtVos.
Volgens mevrouw Louwes heeft de SSH veel ervaring met de huisvestiging van internationals. De ervaring van de SSH is dat de internationale studenten nauwelijks overlast veroorzaken, behalve zo nu en dan geluidsoverlast.
Voorzitter Klaas Holtman van WEST liet weten zich over geluidsoverlast geen zorgen te maken. “Maar we zijn erop gebrand om incidenten te voorkomen. Het irriteert dat we al enige tijd vragen om overleg over veiligheidsmaatregelen die daarvoor moeten zorgen. Wat ons betreft zou het goed zijn om tot een Beveiligingsoverleg voor de Campus te komen. Laten we dat samen doen, en zo snel mogelijk”, zo bepleitte hij.
Toekomstplannen
Jasper Boter gaf namens de Gemeente Groningen een overzicht van de stand van zaken rond plannen voor een ‘Gebiedsontwikkeling Zernike Campus’: een soort toekomstplan voor het hele gebied. Overigens zijn er in het hele Noorden plannen in de maak voor de toekomst van de campussen. Voor de Zernike Campus is er nu een Gebiedsvisie in de maak, waarin wordt bekeken hoe deze Campus zich verder kan ontwikkelen, hoe bedrijven en instellingen ervan kunnen profiteren en wat de onderscheidende kracht is van Zernike, ten opzichte van campussen elders in Nederland.
Volgens voorzitter Holtman is er nu al reden om trots te zijn op wat er is bereikt op de Zernike Campus. “Laten we trots zijn op de groei die hier is gerealiseerd. Maar wat we nu verder nodig hebben is niet alleen een technisch verhaal over welke gebouwen waar precies mogen komen te staan op de Zernike Campus, maar we hebben een stip op de horizon nodig. Een ambitieuze visie op de toekomst van dit gebied en de betekenis er van voor de Groningse economie en over de vraag hoe we onze innovatiekracht kunnen bevorderen”.
Vanuit de zaal werd geopperd dat de doelstellingen wel wat concreter mogen worden. Wil Zernike inderdaad de eerste duurzame campus van Nederland worden, lukt het om de campusgebruikers inderdaad een gezonde levensstijl mee te geven en goede voeding te laten nuttigen, hoe koppelen we gebruik van data toe aan een goede bereikbaarheid op de campus? Kortom: werken aan de toekomst is mooi wanneer de ambities voor de toekomst ook concreter worden.
Volgens Jasper Boter van de gemeente Groningen wordt daar nu hard aan gewerkt en moet er eind van dit jaar een basisstuk liggen voor een Gebiedsvisie.
(Bron – GROC)