Praktijktest innovatief buffertrottoir Waste Works op Campus Groningen officieel geopend

Innovaties: ze worden niet alleen bedacht op Campus Groningen, maar ook uitgetest in de praktijk. Onlangs was de officiële start van de fieldtest van het biobased, circulaire en klimaatadaptieve trottoir van start-up Waste Works op Campus Groningen. Dit buffertrottoir helpt wateroverlast door regenwater voorkomen. Op het pad naar de Aletta Jacobshal van de Rijksuniversiteit Groningen op Zernike Campus werd de laatste steen gelegd van een stuk buffertrottoir voor de praktijktest door Edward van der Meer, directeur van Campus Groningen. Ook werd er een informatiebord bij de innovatie onthuld. “Klimaatadaptatie is geen keuze meer, maar een noodzaak’, zo zegt Van der Meer. “Op de campus werken we hard aan oplossingen voor de wereld van morgen en deze praktijktest van deze duurzame, groene innovatie geven we graag de ruimte op de campus.”

Hoe werkt het buffertrottoir?

Wateroverlast door hevige regenval is een steeds groter probleem. Het water van heftige regenbuien in korte tijd kan niet snel genoeg worden afgevoerd. Het water vasthouden en bergen tot een later tijdstip vormt de oplossing. Dat is precies wat het buffertrottoir biedt. Het Waste Works buffertrottoir heeft onder de laag biobased, circulaire tegels een bufferkrattensysteem liggen, dat is gemaakt van gerecycled plastic. Het systeem zorgt voor een buffercapaciteit van wel 78 tot 142 liter per vierkante meter. Regenwater kan tussen de tegels door het krattensysteem instromen. Vanuit het krat zakt het dan langzaam de bodem in. Erwin van der Zwaag, oprichter van Waste Works is trots op zijn innovatie: “Waste Works bouwt aan de weg naar de toekomst. Dat moet circulair en klimaatadaptief. We vinden het mooi om samen met Campus Groningen, Startup in Residence en de andere partners te bouwen aan zo’n toekomst. Dat dit pad studenten naar de tentamenzaal leidt, maakt de symboliek van bouwen naar de toekomst helemaal af.”

Points of View

Campus Groningen biedt innovaties zoals die van Waste Works niet alleen een proeftuin voor fieldtesten, maar ook een podium voor het creëren van meer zichtbaarheid en bewustzijn. Het trottoir van Waste Works vormt ook zo’n ‘Point of View’ voor gebruikers en bezoekers van de Campus: een plek voor ontmoeting, zichtbaarheid en inspiratie. Het informatiebord dat werd onthuld bij het trottoir voorziet gebruikers van de campus van meer informatie over de innovatie en doorleesmogelijkheden via een QR-code op de website van Campus Groningen. De komende maanden zal Campus Groningen het openbare gebied op de campus een boost geven met waardevolle initiatieven zoals die van Waste Works op verschillende Points of View. Deze groene, duurzame innovaties zullen in het zonnetje worden gezet met borden ter plekke en meer informatie op de website.

Samenwerking

Om tot goede klimaatadaptieve oplossingen te komen is samenwerking onontbeerlijk, zo bewijst ook dit project. Het innovatieproject met Waste Works is tot stand gekomen in samenwerking met Innovatiepartners, Startup in Residence Amsterdam, Startup in Residence Noord-Nederland, Founded in Friesland, Founded in Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en Campus Groningen. Ilona Kemps, programmamanager Startup in Residence Amsterdam is blij met de uitwerking van het project: “Als pionier van Startup in Residence Amsterdam ben ik er trots op dat het programma ook in Noord-Nederland een groot succes is. Dankzij de hulp en inzichten van Startup in Residence Noord-Nederland en Campus Groningen zijn start-ups niet meer gebonden aan hun eigen regio.” Rosalynne de Beauvesier Watson, programmamanager Startup in Residence Noord-Nederland: “De samenwerking tussen Waste Works, Campus Groningen en Startup in Residence heeft grootse wederzijds effecten. Het laat zien dat we meer bereiken door over provinciegrenzen heen te kijken en Campus Groningen als perfecte pilotlocatie kunnen verbinden aan Waste Works.”

Foto: Geert Job Sevink

Gerelateerde nieuwsberichten