Marie-José Bonthuis nieuw bestuurslid BBOG

Marie-José Bonthuis is sinds eind 2021 lid van het bestuur van Bedrijvenvereniging Zuidoost en heeft daarin de portefeuille ‘Digitalisering’. Dat ligt voor de hand want met haar bedrijf Privacy1 houdt ze zich bezig met digitale veiligheid en advisering over de bescherming van gegevens van bedrijfsleven en overheid. En dat is nu juist ook een nieuwe tak van sport bij BBOG aan het worden. De koppeling met het bestuurslidmaatschap van BBOG is dus een hele mooie en waardevolle.

Geboren in Groningen en getogen in Noord Holland
Met Groningse ouders kun je zeggen dat een geboren Groningse is. Ze is echter getogen in de omgeving van het Noord Hollandse Schagen. Voor de studie is ze weer in Groningen geland en sindsdien gebleven.

Voor de studie terug naar Groningen
Het werd een studie Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen: IT recht. Relatief nieuw met in het begin beperkte belangstelling onder studenten: in haar tijd een pioniershoek met 15 mensen. Dat is nu wel anders met circa 200 studenten. Omdat juist in het IT recht kennis van de technologie eigenlijk niet kan worden gemist, heeft Marie-José naast haar studie Rechten een Hbo-opleiding Informatica gevolgd.

Het werk
En dan komt de natuurlijke vraag: wat doe je nu ‘echt’ in het dagelijkse leven? Adviseren en waarover? Iets met digitale veiligheid en (bescherming) van gegevens, zoveel is wel duidelijk. Voorbeelden helpen. Een grote winkelketen ziet zich met fraude in bankpassen geconfronteerd. Omdat voorkomen beter is dan genezen, wil de keten een waarschuwingssysteem voor de retail opzetten. Hoe doe je dat en mag dat zo maar? Je werkt met privacygevoelige gegevens. Dat kan/mag niet zonder vergunning van de Autoriteit Persoonsgegevens. De eerste reflex is: dat wordt lastig! Bij nader inzien valt dat mee. Doe het zorgvuldig is de sleutelkreet dan kan je meer dan je denkt. Slimmedingenbedenker Marie-José en het team van Privacy1 vinden wel een passende oplossing die recht doet aan ieders belang. Een ander voorbeeld uit de bekende doos van ‘zaken die door nalatigheid of pennywise poundfoolish mis gaan’. In de Rotterdamse havens vindt men 4 uur tijdsbesteding aan het updaten van de software te veel. Gevolg: het automatiseringssysteem ligt er 4 maanden uit. Zuur voor degenen die het overkomt maar mooi voor de lessen voor de toekomst. Adviseurs maken er dankbaar gebruik van.

Cybercrime is van grote orde
Cybercriminaliteit is tegenwoordig van een grotere orde dan ‘normale’ criminaliteit. En zeker in Groningen is het een ernstig onderschat probleem. Waarom in Groningen meer dan elders? Dat is de vraag! Naar het antwoord valt te gissen. Wellicht heeft het te maken met een wat vrijere cultuur. Vertrouwen dat niet altijd vertrouwd kan worden. Een politieapparaat dat er nog niet goed op is ingesteld.
In vroegere tijden gingen we met z’n allen om 5 uur in de middag naar huis. De deuren werden afgesloten en het pand was leeg en verlaten. Nu, komen en gaan we op wisselende tijden; we moeten er maar op vertrouwen dat de degene die het laatste weg gaat de boel afsluit. In de digitale wereld kennen we geen openings- en sluitingstijden meer. Dus moet je altijd zorgen dat de toegang is afgesloten voor diegenen die niets in jouw digitale omgeving hebben te maken.

Is er toekomst voor BBOG?
Jazeker is het antwoord van Marie-José! Naast het feit dat bedrijvenverenigingen elkaar op het vlak van veiligheid weten te vinden, is en blijft de collectieve surveillance over de bedrijventerreinen een belangrijke activiteit. Openheid is een goeie zaak maar het ‘touwtje uit de brievenbus van Jan Terlouw’ kan helaas niet meer. Dus alert blijven op open deuren en hekken en op open digitale netwerken en cybercrime. De combinatie van alertheid daarop bij de surveillance werkt versterkend. De bewustwording bij ondernemend Groningen moet vele malen groter. Het is een hardnekkig iets. Marie-José vindt dat schouwen van belang is. Wellicht moeten we de alertheid vergroten met een vorm van ‘social engineering’: Je voordoen als iemand anders en met een glad verhaal op een of andere manier letterlijk of figuurlijk binnen zien te komen en gegevens ‘ontvreemden’. De inbreker adviseert over inbreken.
Haar ‘actiepunt’ voor BBOG is zorgen dat we niet alleen plannen maken maar ook verder zien te komen. Dat moet kunnen omdat de lijnen binnen BBOG kort zijn.

* Binnen BBOG (Bedrijfsbeveiliging Omgeving Groningen) werken gemeente, politie, veiligheidsregio en bedrijvenverenigingen onder het motto Schoon, Heel en Veilig samen aan criminaliteitspreventie, beveiliging en veiligheidszorg op de bedrijvenlocaties in Groningen.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

14 januari 2025

Komst WERKPro naar Paterswoldseweg

Beste lezer, Afgelopen week heeft wethouder Jonkman mij geïnformeerd over de verhuizing van Werkpro, inclusief…

15 december 2024

Controle bij autobedrijven in Groningen

Groningen, 25 november 2024 Controle bij autobedrijven in Groningen In november vond een controle plaats…

asielzoekers kranenburg coa

15 november 2024

Update AZC Eemsgolaan/ Kranenburg

Bedrijvenvereniging WEST heeft het college per brief een reactie gegeven op het conceptbesluit en het…

ode aan

19 juli 2024

Update Gastvrij Groningen

MAANDELIJKSE UPDATE We heten iedereen welkom in onze mooie stad. Bijvoorbeeld op plekken waar wordt…