Inbreken in de vergadering

In de tijd van Corona maken we vaker gebruik  van  vergaderen via Zoom, Teams of andere diensten. BBOG (Bedrijfsbeveiliging Omgeving Groningen) wil ons daarom waarschuwen voor online inbrekers.

Nu heel veel vergaderingen niet meer fysiek en juist online plaats vinden, hebben we vaak niet in de gaten dat er wordt ‘ingebroken’ en meestal niet met goede bedoelingen. Eigenlijk is het gewoon een vorm van hacken waarover we al eerder met Henk Bol van Bol ICT spraken. In dit geval wordt dan van de online vergadering gebruik gemaakt om wachtwoorden en andere belangrijke informatie van de deelnemers aan de vergadering te ontfutselen.

Een rondje Internet leert dat er aan diverse tools voor video vergaderen nogal wat veiligheidsrisico’s kleven. Het is niet aan ons om hier die tools aan de kaak te stellen. We willen wel een waarschuwende vinger opsteken. Het is zelfs zo dat de Amerikaanse overheid het gebruik van bepaalde tools voor scholen e.d. heeft verboden. Daarom is het raadzaam zeker voor belangrijke (zakelijke) videovergaderingen van te voren na te gaan of en in hoeverre ze veilig zijn. Verschillende leveranciers bieden die veiligheid wel al dan niet in combinatie met een pakket voor zakelijk gebruik.

  • En als we het dan toch over video vergaderen hebben, lijkt het ons een goed idee om u wat mee te geven over ‘video-etiquette’. Hieronder een aantal tips:
  •  Maak duidelijke afspraken over begin- en eindtijd.
  • Kom in dit geval zeker op tijd de ‘vergaderzaal’ binnen
    Check de internetverbinding: doet ie het of doet ie het niet!
  • U bent zichtbaar, het verdient aanbeveling uw kleding af te stemmen op de aard van de vergadering. Met zwembroek verschijnen wordt wellicht wat minder gewaardeerd.
  • Gebruik dus een goede en veilige tool.
  • Video vergaderen vraagt een strakke leiding en vergaderdiscipline van alle deelnemers. Heb geduld, luister en val anderen niet direct in de rede.

 

Wij wensen u een goede vergadering!