Groen Genieten Label naar WEST ondernemer Leonardo Hotel

Bart Olinga, mocht namens het Leonardo Hotel in Groningen het het Groen Genieten-label in ontvangst nemen.

Bart Olinga vindt duurzaam ondernemen belangrijk, Het Leonardo Hotel in Groningen heeft eerder al het landelijke label Green Key Gold, ontvangen.

Bart geeft bescheiden aan het is een relatief  nieuw pand dat maakt het natuurlijk wel iets makkelijker. Zeker is dat waar, maar wat je vervolgens met het pand doet kan wel het verschil maken.

Het Leonardo hotel heeft stukken groen dak, met daarop een bijenkast en verscheidene insectenhotels. Alle verlichting in het hotel is met led en overal zijn bewegingsmelders zodat lichten niet langer dan nodig hoeven te branden.

Er wordt bewust met de afvalstromen omgegaan, en eten wat overblijft gaat naar ’to good to go’, een platform voor de horeca waar voedsel wat niet weggegooid zou moeten worden heen kan en op deze manier nog weer door consumenten kan worden gebruikt.

Leonardo Hotels waren de eerste hotels in Nederland die stopten met standaard Stayover Service. Het Leonardo was daarmee de eerste in Groningen. Dit houdt in dat lakens en handdoeken niet standaard elke dag ververst worden. Behalve als dat de wens van de gast is. Het verschil is dat er nog maar 25% van de gasten van de stayoverservice gebruik maakt en er op dagelijkse basis aanzienlijk minder was is.

Om ook nog een bijdrage in de energie te kunnen leveren, is Bart druk in gesprek met partijen om een bio-vergister bij het hotel te plaatsen, zodat er op die manier energie opgewekt kan worden.

 

GROEN GENIETEN-LABEL

Het Groen Genieten-label wordt door duurzaamheidsplatform Groningen Werkt Slim uitgereikt aan horecaondernemers die hun pand inclusief installaties hebben verduurzaamd en in de keuken met duurzame ingrediënten werken. Dit betekent dat je in Groningen bij steeds meer duurzame restaurants, cafés en hotels terecht kunt! Je herkent deze zaken aan het Groen Genieten-label en je vindt ze via de digitale Duurzame Stadsgids.

Groen Genieten Ster
Daarnaast is de Groen Genieten STER officieel gelanceerd. De Groen Genieten STER wordt toegekend aan horecaondernemers die een flinke stap verder gaan met verduurzamen en geeft aandacht en uitwerking aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Horecaondernemers die deze uitdaging aangaan, hebben duurzaamheid verankerd in alle facetten van hun organisatie.

Maandag zijn in de Euroborg vijf nieuwe Groen Genieten-labels uitgereikt aan Mr. Mofongo, NOK, Euroborg Business Lounge, Best Western Plus Hotel en Leonardo Hotel. Al eerder kregen Rooftop Eten&Drinken, Wadapartja Zuiderdiep, Wadapartja Westerhaven, Toet, Dennis Cooking Place, Feithhuis en Graansilo het label.

In totaal zijn er nu 14 duurzame horecaondernemingen in Groningen. Het label is geïntroduceerd zodat consumenten makkelijker voor duurzame alternatieven kunnen kiezen in de horeca van Groningen.

groen genieten trofee low res (c) brenda van de wal

Gerelateerde nieuwsberichten

13 maart 2024

Gebiedsbijeenkomst Corpus den Hoorn 26mrt

Op Corpus den Hoorn wordt gewerkt aan toekomstbestendig ondernemen. Energie is daarbij een belangrijke factor….

circulair 1

1 maart 2024

Kijkje in de Circulaire Ketens

Groningen wil in 2050 volledig circulair zijn; taskforce opgericht Groningers gooien gemiddeld 33 kg aan…

15 februari 2024

Groningen Werkt Slim Subsidies

SUBSIDIE KLIMAATADAPTIE Voor gebouwen en percelen in de gemeente Groningen kun je weer subsidie aanvragen…

schermafbeelding 2023 11 15 om 14.17.14

15 november 2023

Groningen doet het Zero

In de binnenstad van Groningen wordt vanaf 1 april 2025 een zero-emissiezone ingevoerd. Deze zone…