Duurzame Bedrijvendag is Groningse primeur

Het verduurzamen van bedrijfspanden en bedrijfsprocessen is nu urgenter en lucratiever dan ooit.  Om ondernemers te inspireren en te informeren over de mogelijkheden, organiseren bedrijvenplatform Groningen Werkt Slim en New Energy Coalition op dinsdag 11 oktober de eerste Duurzame Bedrijvendag van Groningen. Voor deze eerste editie zetten IKEA Groningen en Mediacentrale Groningen de deuren van hun duurzame bedrijfspand open en presenteren zij hun aanpak. 

De bedrijven presenteren hun getroffen verduurzamingsmaatregelen en de stappen die daarvoor zijn gezet. Er wordt gesproken over warmtepompen, zonnepanelen op bedrijfsdak, circulair ondernemen, WarmteKoudeOpslag (WKO), hergebruik van karton, elektrisch rijden en meer. Ook is er een rondleiding en wordt kennis gedeeld over subsidiemogelijkheden en het meten van het energie- en gasverbruik. Tijdens de Duurzame Bedrijvendag is er voldoende ruimte om vragen te stellen aan de aanwezige adviseurs.

MAKING-CITY en de Mediacentrale

Het oude pand van de Mediacentrale zal nooit geheel energieneutraal worden, maar heeft met haar warmtepompsysteem, smart control systems en verbeterde ventilatie al wel 58% (1,4 miljoen kWH) minder energieverbruik gerealiseerd. Als onderdeel van het Europese MAKING-CITY project, dient de Mediacentrale als voorbeeld voor het testen van innovatieve verduurzamingsmaatregelen zodat andere bedrijven daarvan kunnen leren. Als aandeelhouder van de Mediacentrale en aanjager in het verduurzamen van het pand, kent Tim Graafsma alle technische en financiële ins en outs. Deze deelt hij graag met andere ondernemers tijdens de Duurzame Bedrijvendag.

IKEA

In 2030 wil IKEA volledig circulair en CO2-neutraal zijn. Ook in Groningen, of beter gezegd: júist in Groningen, wordt alles op alles gezet om de CO2-uitstoot zo snel mogelijk naar nul te brengen, en – inherent daaraan – volledig gasloos te worden. “2030 is ons internationale doel, maar in Groningen zijn we al veel verder” vertelt duurzaamheidsmanager én spreker op de Duurzame Bedrijvendag Frans Brouwer. Volgens hem staat Ikea Groningen in 2023 of 2024 al op nul. Van Warmte Koude Opslag (WKO) tot een enorm zonnepanelendak en slimme roltrappen: alles wordt ingezet om deze ambitie te realiseren.

Groningen Werkt Slim en New Energy Coalition

Waar Groningen Werkt Slim zich als bedrijvenplatform inzet om Groningse ondernemers te helpen verduurzamen, vormt New Energy Coalition een netwerk van partijen en projecten om de Noordelijke energietransitie in Nederland te versnellen. MAKING-CITY is een van die projecten met de Mediacentrale als concreet voorbeeld voor de Groningse ondernemers. Deze Duurzame Bedrijvendag is een primeur in de samenwerking tussen Groningen Werkt Slim en New Energy Coalition.

 

Meld u nu aan voor de 1e Duurzame Bedrijvendag!

Op dinsdag 11 oktober 2022 organiseert Groningen Werkt Slim in samenwerking met Making City en New Energy Coalition de eerste Duurzame Bedrijvendag van en in Groningen!

De middag is gericht op alle ondernemers binnen de gemeente en de provincie Groningen en in het specifiek op huurders en eigenaren met een midden- en grootverbruik van energie met een eigen bedrijfspand.

Ondernemers zien op deze dag wat verduurzamen van een bedrijfspand of bedrijfsproces in de praktijk betekent en wat het oplevert. Ikea Groningen en de Mediacentrale geven een kijkje in hun bedrijfsvoering.

Vanwege het actuele thema en het beperkt aantal plaatsen raden wij aan u z.s.m. aan te melden. U kunt zich voor één bedrijf inschrijven omdat de sessies parallel plaatsvinden. U ontvangt een bevestigingsmail met verdere informatie.

Meer informatie en aanmelden

Gerelateerde nieuwsberichten

24 april 2024

Stappenplan: Een huurpand verduurzamen doe je samen

Groningen Werkt Slim heeft een Stappenplan voor huurders en verhuurders om samen aan de slag…

13 maart 2024

Gebiedsbijeenkomst Corpus den Hoorn 26mrt

Op Corpus den Hoorn wordt gewerkt aan toekomstbestendig ondernemen. Energie is daarbij een belangrijke factor….

circulair 1

1 maart 2024

Kijkje in de Circulaire Ketens

Groningen wil in 2050 volledig circulair zijn; taskforce opgericht Groningers gooien gemiddeld 33 kg aan…

groen genieten trofee low res (c) brenda van de wal

15 februari 2024

Groen Genieten Label naar WEST ondernemer Leonardo Hotel

Bart Olinga, mocht namens het Leonardo Hotel in Groningen het het Groen Genieten-label in ontvangst…