Terugblik Bijeenkomst Hoendiep

Op maandagavond 24 juni jl. heeft een ondernemersbijeenkomst plaatsgevonden op bedrijventerrein Hoendiep. Uiteenlopende onderwerpen zijn tijdens deze bijeenkomst besproken. Hieronder volgt een korte samenvatting van hetgeen aan bod is gekomen.

Opening

Klaas Holtman (voorzitter WEST) heet iedereen welkom en benoemd nogmaals dat de komst van COA op het Hoendiep heeft gezorgd voor een extra impuls in het gebied. WEST wil graag ondersteuning bieden en faciliteren daar waar mogelijk. Een algemene oproep om te komen met ideeën en suggesties wordt gedaan.

Status lopende acties

Tijdens een eerdere bijeenkomst voor ondernemers van bedrijventerrein Hoendiep zijn enkele actiepunten benoemd. Een aantal van deze acties is inmiddels opgepakt, of worden in de komende weken opgepakt:

  • Schoonmaken vlaggenmasten, lantaarnpalen en verlichting. Vervangen van vlaggen WBG, schoonmaken schommelstoelen en lampekappen. Verwijderen blad en borstelen stoepen. Opruimen zwerfafval en onderzoeks- en adviestraject openbare veiligheid.

Een aantal zaken staat nog open:

  • Onderhoud / vervanging groenbakken, verwijderen zwerffietsen, verwijderen onnodige fietsenrekken. Snoeien en bijwerken van boomspiegels. Organiseren van parkmanagement.

Extra aandacht was er voor de actie rondom zwerfafval dat in samenwerking met oa. het COA is opgepakt. Naast ede inspanningen door Cosis (middels overeenkomst) kan er altijd melding worden gemaakt van enige vorm van overlast via de gemeentelijke website:

https://gemeente.groningen.nl/melding-schadevuil-in-uw-buurt

Toekomstvisie Hoendiep

Het bestuur van de Woonboulevard Groningen heeft onlangs opdracht gegeven aan De Nieuwe Winkelstraat om een toekomstvisie op te stellen. Joop Kruit staat stil bij de vier ‘poten’ onder een stevig gebied:

  • Duurzame mobiliteit: denk aan verkeerscirculatie, maar ook aan voorzieningen zoals laadpalen.
  • Verblijfskwaliteit: hoe kan het gebied leuker, aantrekkelijker worden gemaakt. Hoe wordt omgegaan met hekwerken en afval en hoe vergroten we de herkenbaarheid op de WBG.
  • Groen & Duurzaam: Kunnen platte daken beter worden benut, hoe houd je dit op orde en wat is er beschreven in eerdere visies op dit gebied.
  • Samenwerking & Organisatie: zonder onderlinge afstemming kun je niet samen aan de toekomst werken. Er is behoefte aan meer structureel overleg met ondernemers onderling als ook de gemeente.

Er wordt nagedacht over het opzetten van een parkmanagement organisatie, een oproep voor bestuurders wordt gedaan.

Marketingactiviteiten

Petra Verweij is namens de WBG verantwoordelijk voor alle marketinguitingen. In de afgelopen periode hebben er uiteenlopende marketingactiviteiten plaatsgevonden en ligt de focus op het terughalen van bezoekers en het stimuleren van bezoek buiten de spits. Er zijn extra acties opgezet vanwege werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg en de gevolgen daarvan voor de WBG. Op dit moment is er een actie gaande waarbij deelnemers (winkels) tulbanden kunnen aanvragen om uit te delen aan klanten. Voor deze actie is de samenwerking gezocht met Bakkerij Coos (Cosis) en ondernemers zijn enthousiast.

Alle acties zijn ook terug te vinden op de website.

WEST voert voortdurend overleg met de gemeente Groningen, Groningen Bereikbaar en Marketing Groningen om te kijken welke aanvullende acties kunnen worden verricht om de teruggelopen bezoekersaantallen aan de stad Groningen a.g.v. de werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg, terug te krijgen.

Update COA Hanzeplaza

Namens het COA is Els Verdoes aanwezig. Zij is verantwoordelijk voor de locatie Hanzeplaza en vanaf de eerste dag betrokken. Ze licht een aantal zaken kort toe:

  • Er worden op dit moment 60 jongens opgevangen in de leeftijd 15-18 jaar met 8 verschillende nationaliteiten. Het verloop ligt op +/- 50%, dit betekent dat er doorlopend nieuwe jongens bij komen;
  • De focus in de eerste maanden heeft gelegen op groepsbinding. Het COA is gestart in een grote hal, maar heeft later kamers gecreëerd waarin 6-8 jongens slapen;
  • Op de locatie wordt inmiddels les gegeven;
  • Er zijn afspraken gemaakt met omliggende sportscholen, zodat de jongens actief kunnen sporten. Denk aan volleybal, fitness, karate en kickboxen. Ook worden er workshops georganiseerd, zoals in de autotechniek;
  • Waar mogelijk worden jongens ook ingezet voor andere (werk gerelateerde) projecten, een voorbeeld hiervan is de schoonmaakactie op de Woonboulevard. Niet iedere jongen kan echter aan het werk, de focus ligt eerst bij scholing;
  • Het AZC heeft 28 september een open dag;

Onderzoek (sociale) veiligheid Hoendiep

Door het externe bedrijf Scherp in Veiligheid is onderzoek gedaan naar de sociale veiligheid in het gebied. Erik Baas neemt de aanwezigen mee in de analyse en voorlopige conclusie en aanbevelingen. Een uitgebreide terugkoppeling van dit onderzoek volgt op een later moment. Hieronder volgen enkele bijzonderheden:

  • Er heeft een schouw plaatsgevonden met enkele ondernemers. Hieruit is oa. naar voren gekomen dat er een gebrek is aan sociale cohesie, wat betekent dat er in mindere mate een binding is met het gebied. Het gebrek aan goed parkmanagement zorgt voor beperkte sturing op de kwaliteit van de buitenruimtes;
  • Het terrein ziet er op het eerste gezicht netjes en overzichtelijk uit. Er is sprake van slechts beperkte leegstand, veel doorloop en er zijn weinig criminele activiteiten gemeld. De omgeving van het COA ziet er netjes uit, de aanwezigheid van het COA valt nauwelijks op. Er zijn bepaalde plekken in het gebied die leiden tot verrommeling en verloedering;
  • Aanbevelingen zijn er ook. Ga met elkaar in gesprek, betrek de lokale politiek bij de discussie die speelt, maak anonieme ondernemers zichtbaar, communiceer over hetgeen je doet en maak duidelijke afspraken over wie, waarvoor verantwoordelijk is.

Rondvraag / opmerkingen

  • De extra inzet op surveillance in het gebied door het COA kan ook zorgen voor verminderde overlast. Het COA zet ook jongens in om afval te ruimen;
  • Parkeerproblematiek van (buitenlandse) bezoekers zorgt voor problemen;
  • Een afspraak met Goudgoed zal gemaakt worden om te bespreken hoe de overlast (container / hekwerk) kan worden aangepakt. Petra Verweij neemt hierin de lead;
  • Erwin Sturing licht toe dat de Kringloop zich zal inzetten om te komen tot een bouw-hub. Een plek waar bouwmaterialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Op dinsdagmiddag kunnen restproducten worden gebracht én opgehaald worden bij de Energieweg 17.
whatsapp image 2024 06 25 at 08.11.27

Gerelateerde nieuwsberichten

whatsapp image 2024 07 12 at 11.19.13

12 juli 2024

Terugblik Fietstocht Ring Zuid 26 juni

Op woensdag 26 juni werden voor de laatste keer de ondernemers en medewerkers vanuit WEST…

whatsapp image 2024 07 12 at 10.55.29

12 juli 2024

Opening Proximus

PlegtVos heeft in sneltreinvaart studentenhuisvesting voor 400-800 studenten gerealiseerd op Zernike. Tijdens het New Energy…

foto kraneburg coa

14 juni 2024

Noodopvang COA op Kranenburg

Ondernemers aan de westkant van Groningen zijn teleurgesteld over de wijze waarop zij zijn geïnformeerd…

nbg image787628693

6 juni 2024

Werkzaamheden asfalt Hoendiep

Op donderdagavond 20 juni 2024 wordt er om 19.00 uur gestart  met wegwerkzaamheden bij u…